آموزش رانندگی با لیفتراک
آموزش رانندگی با لیفتراک
لیفتراک را می توان بعنوان یکی از مهمترین ماشین آلات صنعت جابجایی مواد دانست که در انبارداری کاربرد فراوانی دارد. لیفتراک بهمنظور جابهجایی بار و تخلیه و بارگیری و حملونقل بار و پالت در وزن ها و شکلهای مختلف استفاده میشود.
تنها افرادی مجاز به استفاده از لیفتراک می باشند که گواهینامه آن را دریافت کرده باشند، بنابراین، بدون کسب گواهینامه و عدم توجه به نکات ایمنی استفاده از لیفتراک توصیه نمی شود.
نکات مهم کار با لیفتراک
از مهمترین نکاتی که در حین استفاده از لیفتراک باید به آن توجه داشت رعایت نکاتی است که افزایش طول عمر دستگاه و حفظ جان اپراتور را به همراه داشته باشد. بنابراین توصیه می شود مواردی که در زیر به آن اشاره می شود را در حین کار با لیفتراک در نظر داشته باشید.
استفاده از لباس کار مناسب
از جمله مهمترین نکات پیش از آموزش کار با لیفتراک این است که اپراتور باید از لباس کار مناسبی استفاده کند. همچنین استفاده از کفش ایمنی و کلاه ایمنی نیز کاملا ضروری است. سایز لباس باید بهگونهای باشد که باعث آزار و اذیت راننده نشود و تسلط کافی را بر روی ابزارهای کنترلی درون کابین لیفتراک داشته باشد.
تست ترمز لیفتراک
ازجمله مواردی که قبل از استفاده و هنگام رانندگی لیفتراک باید به آن توجه نمود، تست و بررسی سیستم ترمز لیفتراک است. بنابراین پیش از کار با لیفتراک و حمل بار باید از سلامت و صحت لیفتراک اطمینان حاصل کنید.
بررسی چراغ ها و بوق
اپراتور بایستی پیش از شروع کار با لیفتراک بررسی سیستم های ایمنی و هشدار لیفتراک را همچون چراغ، بوق دنده عقب، پروژکتور و بوق بپردازد. اگر چراغها، راهنماها و بوق بدون ایراد شروع به کار کردند، راننده میتواند کار با لیفتراک را آغاز کند.
نظافت کابین لیفتراک
درصورتیکه هنگام کار با لیفتراک، اتاقک این دستگاه را زباله و اشیا اضافی پر کرده باشد، ممکن است ضررهای جبرانناپذیری به راننده یا اطرافیان وارد شود.
گاهی اوقات به دلیل اشیا اضافی در کابین، اپراتور فضای خالی برای جابهجایی خود نداشته و در نهایت کنترل دستگاه با مشکل مواجه میشود. عدم نظافت اتاق اپراتور و نداشتن کنترل بر روی دستگاه ممکن است جان راننده یا اطرافیان را با خطر مواجه کند. بنابراین تمیز نگهداشتن اتاقک اپراتور یکی از مهمترین نکات هنگام کار با لیفتراک محسوب میشود.
بررسی لاستیک های لیفتراک
اپراتور پیش از کار با لیفتراک باید از سلامت لاستیک ها و استاندارد بودن آنها اطمینان کسب کند. اگر لاستیک های لیفتراک دچار مشکل یا ایرادی باشند ممکن است باعث ایجاد مشکل در پروسه تخلیه و بارگیری شوند؛ چراکه بیتوجهی به تایرها منجر به ترکیدن ناگهانی لاستیکها و آسیب لیفتراک میشود.
بررسی دقیق محیط مقصد
بهمنظور جلوگیری از بروز حوادث احتمالی و ایمنی لیفتراک راننده باید محیط مقصد را بهخوبی بررسی و موارد لازم را ارزیابی کند. در فضاها و مکانهایی که لیفتراک در آن رفتوآمد دارد، باید بهترین شرایط مهیا شود تا جابهجایی دستگاه با سهولت انجام گیرد.
بررسی روغن موتور لیفتراک
توجه کنید که روغن لیفتراک باید بهصورت دورههای منظم تعویض شود. تنظیم نبودن روغن موتور لیفتراک ممکن است دستگاه را با خطرهای زیادی مواجه کند. بنابراین یک راننده حرفهای باید در بخش روغن موتور بررسیهای لازم به عمل آورد؛ چراکه باعث افزایش طول عمر لیفتراک خواهد شد.
نحوه صحیح بارگیری با لیفتراک
همانطور که گفته شد پیش از کار با لیفتراک باید به موارد بخصوصی همچون استفاده اپراتور از لباس کار، تست ترمز، بررسی تایرها و… توجه شود؛ اما رعایت نکات ضروری هنگام بارگیری لیفتراک نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. در ادامه با برخی از نکات مهم هنگام بارگیری لیفتراک در انبار آشنا خواهید شد.
بارگیری بارها
برای هر لیفتراککی حداکثر میزان ظرفیت بار به عنوان تناژ لیفتراک تعیین شده است. بنابراین این دستگاه نباید بیشتر از مقدار ظرفیت خود بارگیری کند. بار موردنظر بایستی روی شاخک لیفتراک بهصورت متعادل قرار گیرد تا ایمنی بار حفظ شود. اگر از یک شاخک بهتنهایی برای بارگیری استفاده گردد، ممکن است تعادل بار ازبینرفته و باعث ایجاد خطراتی حین حمل و جابجایی بار گردد.
توجه به دید راننده
بعضا به دلیل حجم و ابعاد بیش از اندازه بار، دید راننده نسبت به روبهرو گرفته میشود. در چنین مواقعی توصیه میشود که راننده، لیفتراک را از عقب هدایت کند. اگر دید راننده بسته شده است، در محل کار با دستگاه باید نور کافی وجود داشته باشد و اپراتور نیز باید با سرعت مناسب و احتیاط لازم رانندگی نماید.
برقراری شرایط ثبات
بهمنظور تعادل بهتر هنگام کار با لیفتراک توصیه میشود دکل لیفتراک را به داخل خم کنید و شاخکها را به زمین نزدیک نمایید. فراموش نکنید که کنترل لیفتراک بدون بار در مقایسه با لیفتراک با بار دشوارتر است. برای برقراری شرایط ثبات و پایداری بهکارگیری دقت کافی هنگام رانندگی با لیفتراک و حمل بار توصیه میشود.
مهمترین نکات حین رانندگی با لیفتراک
اگرچه اپراتور باید پیش از رانندگی با لیفتراک دستگاه را از لحاظ ایمنی بررسی و با دقت چک کند؛ اما توجه به برخی نکات حین رانندگی با این دستگاه نیز باعث حفاظت جانی و مالی افراد حاضر در محل میشوند. برخی از مهمترین نکات حین رانندگی با لیفتراک به شرح زیر است.
عدم رد شدن از موانع
درصورتیکه روی زمین چوب یا مواد لغزندهای ریخته شده باشد، باید هنگام رانندگی با لیفتراک به آن دقت لازم را داشت و دستگاه را کنترل نمود. اپراتور هرگز نباید از موانعی اینچنینی عبور کند؛ چراکه موجب صدمه به دستگاه و بار یا حتی آسیب جانی میشود.
توجه به سرعت مجاز
برای حفظ امنیت بار و دستگاه، اپراتور لیفتراک باید دستگاه را با سرعت مجاز هدایت کند تا آسیب جانی یا مالی به کسی وارد نشود. هنگام استفاده از دستگاه باید در مواقع دور زدن یا سر پیچها، دستگاه را بهخوبی کنترل نمود و از تغییر مسیر ناگهانی اجتناب کرد؛ چراکه باعث واژگونی ناگهانی لیفتراک و آسیب به دستگاه و لاستیکهای آن میشود.
چگونه از لیفتراک نگهداری کنیم؟
برای افزایش طول عمر مفید لیفتراک و عدم آسیب جانی و مالی توصیه میشود برخی از نکات ضروری نگهداری لیفتراک را بادقت بررسی و به آنها عمل کنید. در ادامه مهمترین نکات نگهداری از لیفتراک را بررسی کردهایم.
- اپراتور باید پس از ورود به کابین بوق، راهنماها، چراغها و لیورها را با دقت بررسی و چک کند.
- مرحله دوم با استارت زدن لیفتراک و روشن کردن آن آغاز میشود.
- اگر لیور اول را به سمت عقب بکشید، دکل بالا رفته و اگر آن را به جلو هل دهید، با کاهش ارتفاع دکل مواجه میشوید؛ بنابراین لیور اول به تنظیم ارتفاع دکل میپردازد.
- با استفاده از لیور دوم میتوانید 45 درجه دکل را به سمت جلو یا عقب تنظیم نمایید.
- از طریق لیور بعدی نیز میتوانید بهمنظور تنظیم عرض شاخک به چپ یا راست استفاده کنید.
- هنگام آموزش کار با لیفتراک ابتدا باید بهصورت آزمایشی و بدون حمل بار شیوه کارکردن با دستگاه را یاد بگیرید. استفاده از مواردی همچون ویدیوهای آموزشی در ارتباط با دور زدن، چرخاندن فرمان و کارکردن با لیفتراک بسیار مفید محسوب میشوند.
- اگر از دنده عقب استفاده میکنید، مراقب باشید که شاخکهای جلو بهجایی گیر نکنند و به انبار یا بارها آسیب وارد نشود.
- هنگام برداشتن بار بهآرامی و دقت عمل کنید تا شاخکها درجای مناسب خود قرار گیرند. همچنین با زدن بوق همکاران خود را متوجه حرکت لیفتراک کنید.
- سعی کنید هنگام حرکت لیفتراک شاخهها را نزدیک زمین نگه دارید تا آسیب بار وارد نشود.
- بهمنظور تخلیه بار شاخک را با قفس تنظیم نمایید و پس از تعیین موقعیت ارتفاع دکل و با سطح زمین کاهش دهید.
- پس از پایان کار خود انتها دکل و زاویه آن را به شکل اولیه برگردانده و دستگاه را خاموش کنید.